KZ IX Ellehammer
 

 

KZ Ellehammer blev ligesom KZ VIII bygget til Sylvest Jensens Luftcirkus. Forbilledet var en Ellehammer Standard 1909. Krop og vinger er bygget af stålrør og kun vinger er beklædte. I stedet for den originale 3-cyl. stjernemotor i Ellehammers fly er replica'en monteret en 4-cyl rækkemotor. Replicaen har i Sylvest Jensens Luftcirkus i alt udført 89 flyvninger med første flyvning den 14. marts 1950. Den totale flyvetid er 21 timer. De fleste flyvninger er udført i sommeren 1950 ved turneer i Danmark, men flyet har også fløjet i udlandet, sidste flyvning var i Karlstad i august 1960. Piloten på flyet var i cirkustiden den forhenværende RAF Pilot Peter Steen.

Ellehammer replicaen har siden 1959 tilhørt nu afdøde H. P. Laursen, Silkeborg, der forestod flyets vedligehold i cirkustiden. Ved aftale med Laursens efterkommere er flyet fra 1988 udlånt til Danmarks Flymuseum for en tyveårig periode.

 

I 1989/90 har en gruppe frivillige - 'Aarhus-Gruppen' - restaureret flyet og herunder fremstillet en helt ny vinge, ligesom motoren er renoveret.

På grund af korrosion i kroppens stålrør må flyet ikke tages i luften, men det er i stand til at taxi'e rundt ved egen motorkraft.

"KZ IX Ellehammer" Specifikation
   
Sæder: 1
Spændvidde: 12.0 m
Længde: - m
Tomvægt: 368 kg
Fuldvægt: 470 kg
Rejsefart: 100 km/h
Max fart: -
Landingsfart: -
Tophøjde: -
Motor: Cirrus Hermes, 85 hk